adana sokak sağlıklaştırma projesi

Yapılan Çalışma: Sokak Sağlıklaştırma Projesi

Adana Seyhan Av.Turan Arın Sokak Sağlıkaştırma Projesi

Adana Evlerinin Genel Özellikleri

Kerpiç evlerin yerlerini daha dayanıklı ve görkemli kagir ve karkas sistemli 2-3 katlı evler almıştır. “Geleneksel Adana Evleri” veya “Tepebağ Evleri” olarak adlandırılan bir yapı tarzı oluşmaya başlamıştır. Adana geleneksel konutları, yığma ve ahşap karkas sistemde inşa edilmiştir. Çevre illerdeki yoğun taş kullanımına karşın, Adana’daki sivil mimarlık örneklerinin tuğla olarak inşa edildiği görülmektedir. Adana’da, geleneksel konut mimarisinin genelde sıcak ve nemli güney ikliminin etkisi altında gelişmiş olduğu gözlemlenmektedir.
Geleneksel konutlarda kalın duvarlı az pencereli, taşlık ve iç avlunun yer aldığı zemin kat uygulamaları ile sıra pencereli, çıkmalarla zenginleştirilmiş üst katlar, düz toprak damlar ve saçaklar, iklimsel koşullara yanıt veren mimari öğeler olarak ortaya çıkmaktadır.
Kentin tarihi merkezinde geleneksel konutlar, dar ve kıvrımlı sokaklar üzerinde, oldukça küçük parsellere, bitişik nizamda inşa edilmiştir. Bu konutların yan yana gelmesi ile oluşan kentsel dokuda sokak genişliklerinin sürekli farklılaştığı ve çıkmaz sokakların önemli bir yer tuttuğu görülmektedir.
Konutlar genelde serin esen rüzgarları alabilecek biçimde konumlandırılmıştır. Yapılar parsellerin sokak cephesine yerleştirilirken, arka bölümde de bir avlunun oluşturulduğu görülmektedir. Her yönden bir duvar veya yapı ile çevrili olan ve yeşil öğelerin pek fazla bulunmadığı bu gölgeli, küçük iç avlulara yaşama mekanlarının yönlendirilmesi ile her konutta kendine özgü açık, yarı açık ve kapalı hacimler ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın ilk çeyreğinden sonra ise avlulu örneklerin yerini parselin tümüne yapının oturtulduğu örnekler aldığından giriş doğrudan binanın içine verilmiştir.

adana seyhan sokak sağlıklaştırması

Geleneksel konutlarda, ana yaşama katını oluşturan üst kattaki mekan kurgusunda, Anadolu’daki pek çok yerleşmede olduğu gibi “dış sofalı” ve “iç sofalı” plan şemaları çeşitli biçimlerde kullanılmıştır.
Sofanın niteliği ve konumunun değişimi ile farklı plan şemaları ortaya çıkmıştır. Dış sofalı plan tipinde odalar genelde güney yönünde oluşturulan sofanın iki ya da üç yönünü açıkta bırakacak şekilde, sofaya ve sokağa cepheli olarak konumlandırılmıştır.
İnce, uzun bir biçimde oluşturulan ve iki yandan odalarla çevrili iç sofalar ise ihtiyaca göre yan sofa, merdiven sofası veya eyvanlarla zenginleştirilmiştir, iç sofalı konutların ön cephelerinin ise genelde güneye yönlendirilmeye çalışıldığı gözlenmektedir.

İnceleme yaptığımız AV. Turhan ARIN sokak sağlıklaştırma projesi Adana’nın önemli mekanlarından tepebağ kayalıbağ ve ulucami mahallerini kapsamaktadır.

Tepebağ mahallesi; İlk yerleşim yeri olması, önemli tarihi yapıları bulundurması nedeniyle ayrı bir önem verilmiş, 1974 yılında 1. ve 3. sit alanı ilan edilerek korumaya alınmış, yeni yerleşimlere izin verilmemiş, bir kısım çalışmalar izne bağlanmıştır. Tepebağ sokakları genelde dar, eğimli, çoğunlukla çıkmaz özelliktedir. Konutlar dar parsellerde, 1-2 katlı, sokaklar üzerinde bitişik, yola cepheli olarak inşa edilmiştir. Bunlar bahçesi olmayan küçük avlulu evlerdir. Ayrıca

Kayalıbağ mahallesi; Tepebağ höyüğü üzerinde Tepebağ mahallesinin doğusunda Seyhan nehri kıyısına paralel olarak kurulmuştur. Seyhan nehri kıyısında oluşturulmuş konakların bulunduğu parseller büyümüş, avlu kalkmış, yükseklikleri artmıştır. Bu konakların çatılarında yazlıklar bulunmaktadır. Mahallenin iç kısımlarındaki konutlar genelde iki katlı, avluludur. Bu konaklar tescilli ilk yapılardır. Mahallede yollar dar ve kıvrımlıdır.

Ulucami mahallesi;  Karasoku mahallesinin doğusunda, Kayalıbağ mahallesinin güneyinde, Seyhan nehrine cepheli olarak kurulmuştur. Önemli tarihi anıtsal yapıları barındırır. Burada konutlar 2-3 katlı, balkonlu, yazlıklı, yollar diğerlerine kıyasla daha geniş, düzgün ve yeşil alan bulunan yerdir. Bölgenin yine bir kısmında yollar dar, düzensidir.

Rölöve Raporuna burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz…

Raporun tüm hakları Nilşen İnşaat Taahhüt Sanayi Ticarer A.Ş. ye ait olup çoğaltımlası ve izinsiz kullanılması yasaktır.