Restorasyon Projesi

Yapılan Çalışma: Mimari Restorasyon Projeleri

 

Mimari Proje Müellifi: Halime Nilgül ŞENER – Yüksek Mimar (ODTÜ)

Kumkapı Karakolu’ na ait Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri ile Taşıyıcı Sistem Statik Proje hazırlanarak, her bir proje İstanbul 4 Numaralı Bölge Koruma Kurulunca tek seferde onaylanmıştır.

Kumkapı Karakolu, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Kumkapı semtinde yer almaktadır. Ön cephesindan bakıldığında sağında Kadırga Parkı, solunda ise Tarihi Havuzlu Kıraathane’nin yer aldığı görülür. Kumkapı Karakolu dikdörtgen planlıdır. Tarihi Havuzlu Kıraathane ile bitişik nizamda yer alır. Çevresinde bahçesi bulunmaktadır. Bahçenin bir bölümü otopark olarak kullanılmaktadır. Ana giriş kapısından büyükçe bir hole girilir. Odalar holün etrafında sıralanmıştır. Birinci katta da durum aynıdır. Nezarethane zemin katta bulunmaktadır. Zemin katta ayrıca bir de mutfak yer alır. Merdiven holün ortasından başlar. Duvara yaslı sahanlığının ve basamakların altı eşya saklama için kullanılmaktadır.

Zemin katta hol ve odaların zemini mermer kaplamadır. Duvarlarla tavanlar sıvalı ve boyalıdır. Mutfak zemini ve duvarları bir kota kadar seramik kaplıdır. Nezarethane holü zemini de mermer kaplamadır. Ancak kişilerin tutulduğu demir kapılı nezarethane alanlarının zeminine pvc kaplama döşenmiştir. Nezarethane tuvaletinin zemin ve duvarlarında da seramik kaplama kullanılmıştır.

Mermer basamaklı, demir korkuluklu basamaklardan birinci kata ulaşılır. Ahşap küpeşte holün ortasında merdiveni çevrelemektedir. Birinci katta, polis merkezi amir odası, arşiv, idari ve adli bürolar ile bir genel tuvalet bulunur. Odaların zemini laminat parkedir. Hol mermer kaplamadır. Arşiv zemini ise, 1974’te uygulanan onarım projesine göre dökme mozaiktir.

Kumkapı Karakolu yapısında sütunlu bir giriş bulunur. Günümüzde nispeten özelliğini yitirdiği söylenebilir. Yapılan müdehaleler sonucu sütunlu girişin alelade bir sundurmadan farkı kalmamıştır. Ön cephede yer alan bu bölüm betonarme kolonlu, shingle çatı kaplamalı bir geçiş halini almıştır. Yapıda, bu sütunlu giriş kısmı dışında herhangi bir süsleme yoktur; 1969 ve 1974 yıllarında çekilmiş fotoğraflarda da, bu yönde bir veri yoktur. Yapıda plasterlar yerine belirgin genişlikteki söveler göze çarpar. Ayrıca zemin katta, binanın köşelerinde, silmeye kadar ulaşan plasterlar görülmektedir.