tarihi eser restorasyonu

10mm

Yapılan Çalışma: Restorasyon Uygulaması

İstanbul Bilimum Madeni Eşya Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlık Binası; İstanbul da Tarlabaşındadır. 2004 yılında restorasyon uygulaması yapılan bina, o dönem için çok özel bir restorasyon uygulaması yapılmıştır. Onaylı restorasyon projesine uygun olarak, dış cephelerin tamamı, çelik taşıyıcı sistem ile tutulmuştur. Daha sonra, binanın içi tamamen yıkılarak, radye temel üzerine betonarme inşaat yapılmıştır.

tarihi yapının dışa duvarları çelik konstruksiyon ile tutulurYapının tüm dış duvarları, yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi çelik konstrüksiyon ile tutularak korunmuştur. Bu sistemde dış duvarlar, iki ahşap kalas arasına sıkıştırılarak sabitlenir. Ahşap kalaslar birbirine, cam boşluklarından geçirilen bulonlarla bağlanır. Bu şekilde her katta duvarlar iki kalas arasına alınarak tutulmuştur. Daha sonra bu kalaslar, U profil vasıtası ile ana çelik taşıyıcı sisteme bağlanmıştır.

İç duvarlar ve dış duvarlar dolu tuğla ile örülmüştür. Her katta epoksi ankraj sistemi ile , dış duvarlar yeni inşaa edilen betonarme yapıya bağlandı. Kırıcı-delici matkap yardımı ile, betonarme yapının kat aralarına gelen ve dış duvarlara sıfır betonarme kirişlere matkap ile ankraj delikleri açılarak, açılan bu delikler epoksi ile dolduruldu ve içine nervürlü demir yerleştirildi. Bu demir dış duvarın en dışında bulunan 100x10mm demir lamaya elektrot kaynağı ile kaynatıldı. Bu uygulama her kat için aynen tatbik edildi. Böylece içeriye inşaa edilen betonarme yapı ile, mevcut tuğla dış duvar birbirine bağlanmış oldu. u uygulama ile birlikte, dış dış duvarlar  ile, betonarme inşaat birlikte çalışmaya başladı. Böylece, yığma tuğla dış duvarlar ile, iç kısma yapılan betonarme inşaat birbirine bağlanmış oldu.

Dış duvar ile betonarme yapı ankraj bağlantı sistemiYandaki resimde tarihi eser korumalı dış cephe tuğla duvarının, içeriye yapılan betonarme yapı ile epoksi ankraj sistemi ile birbirine bağlanma şekli görülmektedir. Bu sistem her katta uygulandığından, yapının birbiri ile bağlantısı çok sağlı çalışmaktadır. Ve yapılan periyodik incelemelerde, kılcal çatlakların dahi olmadığı gözlenmektedir. 2004 yılında tamamlanan restorasyon uygulaması, hala o günkü güzellini korumaktadır.