fbpx
Tarihi eser yığma binada gulendirme ile ilgili yazının başlık resmi

Tarihi eser yapıların güçlendirilmesi yapının taşıyıcı sistemine göre değişiklik gösterir. Ahşap yapıların farklı, yığma tuğla yapıların güçlendirmeleri farklıdır.

Yığma tuğla yapının taşıyıcısı, üst üste yığılarak inşaa edilen tuğlalardır. Bu sebeple eğer tuğlaların üzerinde yük var ise o sistem çalışır. Aksi taktirde, güçlendirme yapma amacı ile, yığma tuğla yapının içine inşaa edilen çelik taşıyıcı sistemler yığma sistemi çalışmaz hale getirir ve boşa çıkan tuğlalar zamanla teker teker duvardan düşer. Bu sebeple, yığma tuğla yapıların, çelik sistemle güçlendirilmesi yanlıştır.  Teorik olarak yığma tuğla üzezinde iki yönde yük vardır.  Düşey yük ve yatay yük. Düşey yükler tuğlalar tarafından karşılanırken, duvar üstündeki yatay yükler, analiz programı ile belirlenen çekme kuvvetine göre tuğla derz aralarına yerleştirilen karbon fitillerce karşılanır. Bu yöntem hem kolay hem de oldukça ekonomiktir.

zeminde güçlendirme örneği, lama ileBir diğer güçlendirme yöntemi, yığma yapının tüm taşıyıcı ana duvarlarının, zeminde 100x10mm demir lama ile birbirine bağlanarak, bina stabilitesinin sağlanmasıdır. Bu sistemle tüm duvarlar birlikte çalışacak ve bu sayede  deprem dayanımı artacaktır.  Sözü edilen iki güçlendirme metodu da, analiz programındaki sonuçlara göre değerlendirilip, projelendirilmektedir.

Hey merhaba
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir